Vem är Lars Bergsten?

Mitt vetande om Lars Bergsten är mycket begränsat. Vet du mer så är jag mycket intresserad av att ta del av informationen. Skicka ett e-postmeddelande, adressen finns på kontaktsidan.

27 maj 2011, publicerat under rubriken Dödsfall i Eskilstuna-Kuriren

"Han höll alltid stilen
Lars Bergsten, Strängnäs, har avlidit i en ålder av 91 år.
Han föddes i Eskilstuna där familjen drev en tobakshandel i Nyfors. Efter militärtjänstgöring i flottan under de första krigsåren började Lars sin utbildning till keramiker på Konstfackskolan i Stockholm. Efter utbildningen startade han sin första keramikverkstad i Stockholm i mitten av 40-talet. I början av 50-talet flyttade Lars med familj och verkstad till Torshälla. Några år senare gick flyttlasset till Eskilstuna. Till Strängnäs kom Lars på 70-talet och blev sedan staden trogen fram till sin död. Lars var en uppskattad och erkänd keramiker under hela sitt yrkesverksamma liv. Han arbetade under många år för Uppsala-Ekeby. Han arbetade också parallellt som konstnärlig ledare, bland annat på S:t Eskils gymnasium.
Vi lärde känna Lars inom Svenska Frimurare Orden. Lars blev frimurare 1968. Han var en intresserad och hängiven frimurare och deltog flitigt i sammankomsterna i Brödraföreningen Olaus Petri i Strängnäs så länge hälsan medgav. Lars hade en varm och rik personlighet. Genom egna studier hade Lars förvärvat stor kunskap i etik och livsåskådningsfrågor. Det var spännande att föra djupa samtal med Lars. Vid sin bortgång var han den äldste frimuraren i Strängnäs.
Som yrkesman var Lars begåvad och kreativ. Han var mycket positiv ända upp i 90-årsåldern. Som människa var han intresserad av andra människor, familjekär, positiv och glad. Lars var något tillbakadragen och ville inte stå i centrum. Han var en sann gentleman. Vänlig och generös. Han klädde sig med stil. Kavaj, slips och hatt mitt på blanka vardagen var hans signum!
En fin gammal man har lämnat oss.
Börje Löwhagen;
Bo Jansson"

- Utdrag ur Eskilstuna-Kuriren (öppnas i nytt fönster)


- - -

Nyheter, juli 2009!

Ett tidningsklipp ur Eskilstuna-Kuriren den 21:a april 2006 har återfunnits. Det är intressant läsning för den intresserade. Klicka på länkarna för att läsa.
- Illustration (öppnas i nytt fönster)
- Artikel (öppnas i nytt fönster)


- - -

Här följer några lösryckta fakta som delvis ej är verifierade:

- Lars Bergsten var framförallt verksam i Eskilstuna. Hans verkstad fanns i stadsdelen Fröslunda i källaren på vad som brukar kallas för Sparbankshuset.
- Exakta uppgifter om mellan vilka år han var verksam saknar jag, men förmodligen handlar det om sent 50-tal, 60-tal och tidigare halvan av 70-talet.
- Dottern Anita, troligen född 1946, gick i samma skolklass som min moster.
- Lars Bergsten hade egen verkstad och var frilanskonstnär för Upsala-Ekeby i början av 70-talet. Uppsala-Ekeby (UE) "köpte" in kollektionsvaser via Nylander med vilken Bergsten samarbetade. UE märkte Bergstens artiklar med antingen etikett, UE under föremålet och emellanåt blev det varken eller. Samtliga artiklar som såldes av UE hade ett artikelnummer, som dock inte nödvändigtvis finns återgivet på föremålet (jfr exv elefanterna).

- Både min far och jag själv har sökt efter referenser till Lars Bergsten men inte lyckats uppbringa någonting alls. All tänkbar och otänkbar litteratur på Eskilstuna Stadsbibliotek är genomgången utan resultat. Vad som borde göras när tiden medger är att gå igenom tidningsläggen hos Eskilstuna-Kuriren och Folket.

Navigera med hjälp av menyn till vänster.